In alle rust een mooie uitvaart regelen

Als een naaste overlijdt, komt er ineens veel op je af. Allereerst zijn er de emoties. Het intense verdriet. Vervolgens rijst al snel de vraag: wat nu? Laat ik je geruststellen. In korte tijd moeten veel keuzes worden gemaakt. Maar er is tijd genoeg en ik begeleid je daarbij. Stap voor stap werken we samen toe naar een mooie uitvaart.

Wat mag je verwachten?

Als uitvaartbegeleider ondersteun ik jou en je familie persoonlijk met alles wat er komt kijken bij het afscheid. Vanaf het moment van overlijden tot de dag van de uitvaart en de periode daarna: ik sta dag en nacht voor jullie klaar.

Ik weet als geen ander hoe belangrijk de eerste dagen na het overlijden zijn voor het rouwproces. Hoe waardevol het is om momenten voor jezelf en je familie te hebben. Maar ook om actief betrokken te zijn bij de uitvaart, zodat je alles bewust meemaakt. Hieronder lees je wat je van Rustique uitvaartbegeleiding mag verwachten.

Op de dag van overlijden

Wanneer je mij belt om een overlijden te melden, zal mijn eerste vraag zijn: is er al een arts bij geweest? De eerste stap is namelijk dat een arts het overlijden vaststelt en een overlijdensverklaring opstelt.

Vervolgens bepalen we in overleg wanneer ik langskom. Dat hoeft meestal niet halsoverkop. Je mag rustig nog even alleen zijn met je dierbare als je daar behoefte aan hebt. Wellicht wil je wachten tot ook andere familieleden aanwezig zijn en jullie een moment samen hebben gehad.

Zodra het passend is, kom ik langs voor een eerste gesprek. Een van de eerste dingen die we bespreken is de verzorging en opbaring van de overledene, thuis in de vertrouwde omgeving of op een andere plek. Samen kijken we vervolgens welke zaken belangrijk zijn om te regelen en wat in grote lijnen jullie wensen zijn rondom het afscheid. Het kan ook zijn dat de overledene zelf wensen heeft vastgelegd.

Geen zorgen als je nog niet alle antwoorden hebt. Er is nog tijd genoeg om dingen uit te zoeken, keuzes te maken en toe te werken naar een fijn afscheid. De komende dagen gaan we daarvoor zorgen.


 

De dagen tussen het overlijden en de uitvaart

Samen gaan we het afscheid stap voor stap vormgeven. Wat fijn is om te weten: er is heel veel mogelijk. Je mag creatief zijn. Je mag het afscheid vormgeven in de stijl die past bij hoe jullie je dierbare overledene willen herinneren.

Ik ondersteun jou en je familie met de voorbereiding en invulling van de uitvaart. Het leven van de overledene en de wensen van jullie als nabestaanden staan daarbij centraal. Ik luister goed naar jullie verhalen en reik ideeën aan.

Was de tuin bijvoorbeeld het lievelingsplekje van je dierbare? Dan is dat wellicht ook een prachtige plek voor het afscheid. Was je dierbare iemand die graag schilderde? Hoe mooi is het dan als de overledene op de afscheidslocatie wordt omringd door zijn of haar eigen schilderijen? Er zijn zoveel mogelijkheden om het afscheid echt persoonlijk te maken.

Uiteraard kijken we ook samen naar de muziek en de foto’s. En ik kan jullie helpen bij het schrijven en eventueel voordragen van een speech. Uiteindelijk zorg ik dat overal aan is gedacht en dat alles goed is geregeld voor de dag van de uitvaart.


 

De dag van de uitvaart

Op de dag van de uitvaart ben ik van begin tot eind bij jullie om alles in goede banen te leiden. Tijdens deze dag houd ik me zoveel mogelijk op de achtergrond.

Het afscheid is jullie afscheid. Alleen op momenten dat dit gevraagd is, zal ik zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld om het woord te nemen tijdens het afscheid.


Begeleiding na de uitvaart

Een aantal weken na de uitvaart spreken we nog een keer af om terug te kijken op het afscheid. Hoe heb je het ervaren? Heb je misschien nog vragen waar je toen niet aan dacht. En natuurlijk wil ik weten hoe het met je gaat. Het gemis van een geliefde die er niet meer is begint nu pas echt voelbaar te worden. Dat hoort bij het rouwproces. Maar het helpt als je weet hoe je het verlies draaglijker maakt. Daarom mag je rekenen op nazorg, als je daar behoefte aan hebt.

Daarnaast bespreken we ook nog een aantal praktische zaken. Denk aan het uitzoeken van een grafmonument of het kiezen van de asbestemming. We bespreken de mogelijkheden, zodat je een goede keuze kunt maken.